Ciąża to wyjątkowy czas dla organizmu kobiety. Oczywiste jest to, że kobieta musi wyeliminować z życia używki, które bardzo źle wpływają na płód. Czego jeszcze należy unikać?
W czasie ciąży kobieta powinna zrezygnować z:
- dużych ryb – w tym czasie ciężarna powinna zrezygnować z takich ryb jak: tuńczyk, miecznik czy makrela królewska, ponieważ zawierają dużą ilość rtęci;
- owoców morza – spożywanie ich zwiększa ryzyko wystąpienia infekcji bakteryjnych lub zatruć pokarmowych;
- wątróbki – ze względu na wysoki poziom witaminy A (retinol), której nadmiar może zaszkodzić płodowi, należy unikać też tranów;
- serów pleśniowych z niepasteryzowanego mleka – mogą mieć listerię, która zwiększa ryzyko poronienia, przedwczesnego porody lub ciężkich chorób dziecka;
- surowego mięsa, jaj, kawioru – ich spożywanie jest niebezpieczne, ponieważ mogą zawierać salmonellę oraz inne, groźne bakterie;
- żywności wysokoprzetworzonej – zawierają bardzo dużą ilość szkodliwych konserwantów.
Ciężarne kobiety powinny też uważać z kawą, napojami gazowanymi lub tymi, które zawierają w sobie kofeinę. Nadmiar ich może zwiększać ryzyko poronienia lub przedwczesnego porodu. W razie wątpliwości warto rozwiać je u swojego położnika, który doradzi, czy dane produkty będą dla ciężarnej odpowiednie.
W tym wyjątkowym czasie kobiety powinny uważać na swoje posiłku. Nawet, z pozoru niegroźne produkty, mogą w ciąży mieć bardzo negatywne i groźne konsekwencje nie tylko dla ciężarnej, ale i dla nienarodzonego jeszcze dziecka.